Lacul din România care crește văzând cu ochii: explicația unui fenomen bizar
De-a lungul a două decenii, apele provenite din galeriile miniere au continuat să se acumuleze în vechea carieră minieră Teliuc, din Hunedoara.
Pe cale de consecintă, lacul a crescut constant în acest interval de timp, provocând îngrijorare printre unii dintre locuitorii din zonă.
În trecut, autoritățile din Teliucu Inferior aveau planuri de transformare a acestui lac din România, care făcea parte din patrimoniul societății de stat Minvest, într-o zonă de agrement.
Cu toate acestea, unii specialiști în domeniul mineritului resping această idee din cauza riscurilor asociate.
Curenții din apă, care ating în unele locuri o adâncime de aproximativ 100 de metri, sunt foarte puternici, ceea ce face ca scăldatul și navigația pe lac să fie interzise. Malurile lacului sunt abrupte și greu accesibile, iar unele zone prezintă probleme de stabilitate.
Unde se află acest lac unic
Lacul Teliuc se află la doar cinci kilometri distanță de Lacul Cinciș din Hunedoara. Ambele lacuri de acumulare sunt situate în comuna Teliucu Inferior din Hunedoara, o localitate minieră cu o istorie de peste două milenii.
Lacul Cinciș a fost creat la începutul anilor ’60, pe valea Cernei, cu scopul de a asigura aprovizionarea cu apă a Hunedoarei și a Combinatului siderurgic Hunedoara.
Înființarea acestui lac a implicat inundarea a cinci sate și cătune de pe valea Cernei, iar sute de localnici au fost mutați în satul Cinciș-Cerna din Hunedoara, înființat pe un deal în apropierea lacului în anul 1962.
Pe lângă faptul că lacul a servit drept sursă principală de apă pentru nevoile Hunedoarei și ca zonă de agrement pentru locuitori, barajul Lacului Cinciș s-a dovedit extrem de util în prevenirea inundațiilor pe valea Cernei.
În anii ’60, în timp ce sute de muncitori construiau barajul Lacului Cinciș, satul Teliuc, aflat la poalele acestuia, se afla în plină dezvoltare.
În localitatea minieră s-au construit primele blocuri de locuințe destinate familiilor de mineri, un stadion și câteva clădiri publice, iar drumul Hunedoara-Teliuc-Toplița, care trecea prin comuna Teliucu Inferior spre izvoarele Cernei, a fost modernizat.
În centrul așezării, pe malul drept al râului Cernei, care a fost deviat pentru nevoile exploatării miniere, călătorii puteau vedea cariera minieră Teliuc, care se afla și ea în plină expansiune.
În anii ’60, cariera minieră Teliuc se afla în stadiul incipient al dezvoltării sale. Stâncile de minereu amestecate cu calcar, șisturi și cuarț au fost dinamitate, fragmentate și încărcate în vagoane și camioane, care le transportau către furnalele din Hunedoara și Călan.
Exploziile în șir cutremurau așezarea minieră, dezvelind dealurile din jur și ciuruind pereții carierei cu noi galerii.
Explozia care a devastat un sat întreg, omorând cel puțin zece oameni
Una dintre explozii a fost atât de puternică încât, în vara anului 1961, suflul ei a devastat întregul sat și un cartier din apropierea Hunedoarei. Mai multe torpile au explodat din neglijența unor artificieri, iar cel puțin zece persoane au pierit.
Lucrările în carieră au continuat în anii următori, fiind realizate investiții importante în mina Teliuc. Cele mai multe orizonturi de exploatare se aflau la suprafață, în uriașa carieră, care era conectată prin intermediul unei rețele de funiculare la combinatul siderurgic Hunedoara și era legată, până în anii ’60, printr-o cale ferată de combinatul metalurgic din Călan.
Minele de fier din Teliuc și Ghelari au fost închise în anii 2000, iar apa care izvorăște din gurile de mină abandonate pe fundul imensului crater a transformat vechea carieră într-un lac închis, care continuă să crească în dimensiuni.
„Lacul Teliuc a ajuns aproape la nivelul maxim. A crescut peste un metru în ultimele trei – patru luni. Mai are vreo șase – șapte metri până să ajungă la drumul din jurul lui și crește cam 2 poate chiar 3 centimetri pe zi. Am măsurat nivelul la care a ajuns apa adesea în ultimii ani și observat rapiditatea cu care a crescut. Într-un doi – trei ani această carieră proiectată la o adâncime de circa 200 de metri va fi umplută până la refuz de apă”, declara un localnic din comuna Teliucu Inferior, pentru Adevărul.